Voel hoe het is om ‘echt te leven’ en te vertrouwen op je eigen waarneming en intuïtie.
In de training ‘De Weg van Zelfontwikkeling’ gaan je op zoek naar jouw redenen van bestaan. Dit doen we onder andere aan de hand van IkiGai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven.
Net zoals we in ‘De Weg van Zelfontwikkeling’ op zoek gaan naar de verbinding met ons zelf zo ligt IkiGai verborgen in ons binnenste en vergt een geduldige verkenning om tot het diepste van ons wezen door te dringen en het te vinden.
Lees hieronder meer over Ikigai.
Het woord ‘ikigai’ is waarschijnlijk afkomstig van de Japanse woorden ‘ikiru’ (leven) en ‘kai’ (het realiseren van je dromen). Samen staan ze voor ‘bestaansrecht’, of het hebben van een doel in het leven. En als je zo’n doel hebt, dan ben je een stuk gelukkiger en leef je ook veel langer. dit is bijvoorbeeld het geval op het afgelegen eiland Okinawa, waar een uitzonderlijk aantal mensen van ouder dan 100 leeft.
In 2001 introduceerde klinisch psycholoog en professor in opleiding Akihiro Hasegawa het woord in de Japanse spreektaal. Hij brengt direct een nuance aan die ‘ikigai’ wat beter behapbaar maakt: het stukje ‘leven’ hoeft niet per se beschouwd te worden als je hele leven. Je kunt het ook zien als ‘dagelijks leven’. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij namelijk dat Japanners vooral geloven in de optelsom van kleine geluksmomentjes op een dag, die uiteindelijk zorgen voor een mooi leven.
Ikigai is geen kant en klare handleiding voor het inrichten van jouw levenspad of reden van bestaan. Het is slechts een raamwerk of denkmodel aan de hand waarmee je invulling kan geven van belangrijkste zaken in de balans tussen je privé- en werkzame leven.
Door alleen maar met Ikagai aan de slag gaan opent al deuren naar nieuwe inzichten of andere kijk op je huidige levens invulling.
Daarom in het kort de vragen die je leiden naar jouw ikigai:
Op het kruisvlak van waar je dol op bent en waar je goed in bent, vind je je passie. Tussen waar je goed in bent en waar je voor betaald kunt worden, ligt je beroep. Tussen waar je voor betaald kunt worden en wat je de wereld te bieden hebt, vind je je roeping en tussen wat je de wereld kunt bieden en waar je dol op bent, vind je je missie.
Je passie, beroep, roeping en missie op zich zijn natuurlijk belangrijk, maar het is belangrijker om ook daarin weer de sweetspot te vinden.
Copyrights: De training 'De Weg van Zelfontwikkeling' is een product van Run4BodyAndMind